1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ – Пловдив спаси 54 птици от защитени видове

РИОСВ – Пловдив спаси 54 птици от защитени видове

Срещу извършителите са образувани административнонаказателни производства

При проведена съвместната акция на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) и отдел „Криминална полиция“ на МВР – Пловдив в частни домове бяха открити 54 незаконно отглеждане на защитени птици.

Пойните птици от видовете щиглец, обикновено конопарче, елшова скатия и диво канарче са държани в клетки. Те са конфискувани от жилищата на две физически лица в кв. „Коматево“, гр. Пловдив и в гр. Асеновград, след което са пуснати на свобода от служители на екоинспекцията на подходящо място. Срещу извършителите са образувани административнонаказателни производства. Заплашват ги предвидените в Закона за биологичното разнообразие глоби в размер до 5 000 лева и допълнително обезщетение в размер на 40 лева за всеки екземпляр.

До действията на институциите се стигна след получени сигнали от граждани за наличието на обяви в Интернет за продажба на птици.

РИОСВ – Пловдив отново припомня, че всички форми на умишлено улавяне, убиване, притежаване, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия или размяна на взети от природата екземпляри от защитени видове е престъпление. Екоинспекцията ще продължи да работи усилено за преустановяване на незаконната търговия с диви пойни птици съвместно с органите на реда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.