1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ- Русе се срещна с граждани по повод чистотата на въздуха в града

РИОСВ- Русе се срещна с граждани по повод чистотата на въздуха в града

Коментирани бяха дейността и контрола на няколко дружества, които хората свързват с миризми на бакелит, органика и други

Директорът на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова и директорите на дирекции в инспекцията проведоха среща с граждани по повод чистотата на въздуха в града. Срещата се проведе по инициатива на активни граждани, организирани чрез социалните мрежи по повод множеството подадени сигнали за неприятни миризми в града през последните месеци. 

Коментирани бяха дейността и контрола на  няколко дружества, които хората свързват с миризми на бакелит, органика и др. В своите изложения гражданите поставиха въпроси, свързани с промяна на комплексните разрешителни на операторите, разширяване обхвата на измерваните атмосферни замърсители, промяна в нармативната уредба и др.

Директорът на РИОСВ-Русе постави на дневен ред компетентностите на екоинспекцията, възможностите за реакция на при постъпване на сигнали и ограниченията, които законадателството налага по отношение на контрола за миризмите. Тъй като на този етап няма специализирано законодателство за миризми, тя информира за работата на специална работна група, която работи по този проблем. Тя пое ангажимент за провеждане на нова среща, в по-широк кръг, с участието на представители на други институции и  общината за синхронизиране усилията на обществеността на Русе и институциите.

Инж. Христова изрази готовност за струдничество и открита дискусия с участниците в срещата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.