1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ – София иззе 8 броя защитени грабливи птици от разред Соколоподобни

РИОСВ – София иззе 8 броя защитени грабливи птици от разред Соколоподобни

Птиците са изпратени в Спасителен център за диви животни – гр. Стара Загора

Експерти от РИОСВ – София иззеха 8 броя защитени грабливи птици от разред Соколоподобни при направена проверка, съвместно със служители на 9 РУП – СДВР. Проверката е извършена на частна ферма за отглеждане на гълъби, намираща се в ж. к. “Обеля – 2”, гр. София. Иззети са незаконно отглеждани в клетки 8 броя защитени грабливи птици от разред Соколоподобни (Falconiformes) – 3 броя обикновен мишелов (Buteo buteo), 3 броя черношипа ветрушка (Falco tinnunculus) и 2 броя малък ястреб (Accipiter nisus).

Птиците са намерени в много лошо физическо състояние. За тях не са били полагани ветеринарномедицински грижи. Мишеловите и ветрушките са с липсващи или счупени крила, неправилно зараснали фрактури и наранявания. Двата ястреба са намерени мъртви в една от клетките. Не е изяснено при какви обстоятелства птиците са пострадали. Според твърдения на собственика на фермата, животните са жертви на бракониерски лов.

Иззетите екземпляри са изпратени в Спасителен център за диви животни – гр. Стара Загора.

Отглеждането на екземпляри от защитени животински видове е забранено от Закона за биологичното разнообразие. Лице, което намери такъв екземпляр, ранен или в безпомощно състояние, е длъжно веднага да уведоми съответната регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ).

За нарушение на тези разпоредби Законът за биологичното разнообразие предвижда глоба в размер от 100 до 5000 лв.

 

Етикети РИОСВ, птици, София
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.