1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ – Стара Загора реагира на сигнал за безпомощни щъркелчета

РИОСВ – Стара Загора реагира на сигнал за безпомощни щъркелчета

Белият щъркел (Ciconia ciconia) е защитен вид включен в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие

Експертите на РИОСВ – Стара Загора незабавно се отзоваха на сигнал за бедстващи 3 млади птици от вида Бял щъркел в село Тулово, община Мъглиж. От силната буря в следобедните часове, гнездото се е разцепило на две, а малките птици падат на намиращата се под него ограда на частен имот.

При извършения оглед е установено, че едно от малките е със счупено крило, а другите две са във влошено общо състояние. Щъркелчетата са транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за оказване на необходимата медицинска помощ.

Граждани, намерили защитени видове в безпомощно състояние е препоръчително да не правят опити да помагат на животно, а да се обръщат за съдействие към съответните регионални инспекции или горски стопанства.

Белият щъркел (Ciconia ciconia) е защитен вид включен в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. За видовете от приложението се забраняват всички форми на умишлено улавяне, убиване, преследване, обезпокояване, особено през периодите на размножаване, отглеждане на малките, презимуване или миграция; унищожаване или вземане на яйца; разрушаване, увреждане или преместване на гнезда; вземане на намерени мъртви екземпляри; притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри, както и тяхното препариране.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.