1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ наложи глоби за 60 000 лв. за незаконен превоз на отпадъци

РИОСВ наложи глоби за 60 000 лв. за незаконен превоз на отпадъци

Административните нарушения са установени на ГКПП - Кулата и ГКПП – Илинден

12 наказателни постановления на обща стойност 60 000 лв. е издала РИОСВ в Благоевград за незаконен превоз на отпадъци през изминалия месец.

Административните нарушения са установени на ГКПП - Кулата и ГКПП – Илинден. При проверки на служители на “Гранична полиция” са спрени автомобили с отпадъци от метален скрап, негодни за употреба акумулатори и автомобилни гуми. Товарът не е бил придружен от необходимите документи за превоз на отпадъци.

С цел намаляване на вредните последствия от нарушенията РИОСВ е издала заповеди за екологосъобразно третиране на отпадъците. В 30- дневен срок от връчването им отпадъците трябва да се предадат за последващо третиране на лица, притежаващи Разрешение за дейности с отпадъци за съответния предаден отпадък.

Благодарение на доброто взаимодействие между органите на граничните полицейски управления при  Петрич и Гоце Делчев с РИОСВ – Благоевград са пресечени множество опити за нерегламентиран трансграничен превоз. Според Закона за управление на отпадъците, при превоз на незаконни отпадъци  физическите лица се наказват с глоба от 5000 до 25 000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция в размер от 10 000 до 50 000 лв.

Отпадъците не са стока, която може да се движи свободно в ЕС. Според Регламент 1013/2006 на ЕС, забранено е въвеждането на отпадъци с цел обезвреждане, а за отпадъците, предназначени за оползотворяване в страната ни, е задължително да има издадено разрешение за въвеждане от Министерството на околната среда и водите. Към момента, за България тече преходен период, в който е задължително притежаването на нотификация и разрешение. До 31 декември 2014 година регламентът предвижда контрол върху „движението на отпадъците", т.е. и вътреобщностните доставки подлежат на проверка за спазване на законодателството, а като нелегално движение на отпадъци се определя всеки превоз без необходимите документи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.