1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ-Пловдив сигнализира за нарушения на депото за отпадъци в Карлово

РИОСВ-Пловдив сигнализира за нарушения на депото за отпадъци в Карлово

Проверка констатира, че не се изпълняват условията в Комплексното разрешително

За няколко нарушения на депото за отпадъци в Карлово сигнализира РИОСВ-Пловдив, пише dariknews.bg. Според проверка, направена този месец, е установено, че територията около кантара на депото, подходът към пътя за клетка 1, както и самият път, са засипани с отпадъци, като пространствата между отделните купчини са запълнени със застояла, воняща течност. Отпадъци са натрупани и на терена, водещ към стопанския двор на депото. От източната страна е нарушена целостта на заграждението, а от северната и южната страна липсва заграждение. През тези места се депонират безконтролно отпадъци в клетки 1 и 3, като реално не преминават през автовезната и количествата не се отчитат в отчетната книга.

Проверката констатира, че не се изпълняват условията в Комплексното разрешително. Натрупаните отпадъци по подходите към клетка 1 и 2 правят невъзможен огледа и правилното депониране на отпадъци в тези клетки. По тези причини е невъзможен и оглед на състоянието на клетките от страна на реката, преминаваща в близост до депото. Липсата на контрол и достъп до ската откъм реката създава предпоставки за аварийно замърсяване.

През 2009, 2010 и 2011 г. на депото са извършвани регулярни проверки по изпълнение на условията и поставените срокове в издаденото комплексно разрешително. При проверките през 2009 г. се констатира неизпълнение на 80 от общо 239-те условия, поставени в Комплексното разрешително. Съставен е акт и е издадено наказателно постановление в размер на 30 000 лв. През следващата година са установени неизпълнени 32 условия. Съставен е акт, издадено е наказателно постановление в размер на 40 000 лв. При извършените през настоящата година проверки е установено неизпълнение на същите условия, констатирани през 2010 г., за което е уведомено Министерството на околната среда и водите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.