1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. РИОСВ ще провери шуменския зоокът

РИОСВ ще провери шуменския зоокът

Срокът за лицензиране на зоологическата градина е изтекъл

Регионалната инспекция по околна среда и води ще извърши проверка на зоологическата градина в Шумен на 16 декември, съобщават от екоинспекцията.

Проверката е разпоредена във  връзка с изпълнение на Наредба № 6 от Закона за биологичното разнообразие. В нея са посочени минималните изисквания и условия за отглеждане на животни в зоологическите градини и центровете за отглеждане и размножаване на защитени видове животни.

Експертите  от направление „Биоразнообразие и защитени територии" са запознати с броя и видовете животни, които се отглеждат, но предстои уточняване дали социалната им структура съответства на изискванията в наредбата, тоест дали се отглеждат самостоятелно, на групи, или по двойки. Ще бъде измерена площта и описани условията, при които се отглежда всеки екземпляр. Ще бъде проучен произходът на всяко животно и дали то е регистрирано. При липса на такава регистрация ще бъдат прилагани административни наказания. При отглеждане на животни, попадащи в забранителния режим от Закона за защита на животните ще бъдат предприети съответните принудителни административни мерки. Експертите ще се информират за персонала в зоокъта, както и за ветеринарномедицинското му обслужване.

С цел запазване на зоокъта, от екоинспекцията многократно са изпращани напомнителни писма и издавани предписания до община Шумен за предприемане на мерки по привеждането му  в съответствие с изискванията. Тъй като срокът за лицензиране на зоологическата градина е изтекъл, отглеждането на животни е незаконосъобразно. На 17 септември е издадено предписание до кмета Красимир Костов за извеждане на животните от Шуменския зоокът и предоставянето им на лицензирани зоологически градини. Към момента в РИОСВ няма постъпила информация за изпълнение на предписанието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.