1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Родните зеленчуци са на път да отидат в историята заради промените в климата

Родните зеленчуци са на път да отидат в историята заради промените в климата

Само преди седмица еколозите признаха, че вместо с очакваните 2 градуса до 2020 г. температурата ще се вдигне почти двойно

Родните домати и зелки са на път да отидат в историята заради промените в климата. Ако не се научим да напояваме ниви и градини, и последните български зеленчуци скоро ще изчезнат от трапезата ни, предупреждават учените от Националния институт по хидрология и метеорология към БАН, които изследват процесите на глобалното затопляне.

От всички площи, които подлежат на напояване, през 2000 г. са поливани едва 5.7% на сто от тях. Климатът в страната обаче непрекъснато се променя, става по-топъл и сух и ако искаме земеделие, трябва да увеличим драстично поливните площи, твърдят учените, цитирани от novini.bg.

Само преди седмица еколозите признаха, че вместо с очакваните 2 градуса до 2020 г. температурата ще се вдигне почти двойно - с 4 градуса. Това ще намали реколтата от слънчоглед поне с 30%, изчисли проф. Веселин Александров от НИМХ.

Неправителствените екологични организации вече предупредиха, че още сега есенниците могат да се окажат почти изгубени заради изключително сухите лято и есен, както и необичайните студове през ноември.

Огромна част от Дунавската равнина и почти цялото Черноморие ще страдат от суша още през 2021 г. показва анализът на БАН. Според оптимистичния сценарий след 10 г. под 500 мм валежи ще падат годишно в района между Лом и Козлодуй, Оряхово и Никопол.

В Североизточна България ще бъдат засегнати Тервел, Крушаре, Каварна и Шабла. Малко вода ще пълни резервоарите на Несебър и Поморие.

В Югозападна България по-малко дъждове ще падат в Драгоман, Ковачевци, Кюстендил и общините в Струмската долина, както и в Софийското поле. Сред потенциално засегнатите от сушата ще са и земите около Пловдив, Пазарджик, Стамболийски и Съединение.

Това автоматично означава, че повърхностните води, на които ние толкова много разчитаме, ще намалеят чувствително. След още 10 години - през 2035 г., количеството валежи по тези места ще спадне до 450 мм годишно и проблемът ще се изостри още повече.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.