1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Румъния блокира вноса на цветя от Холандия заради опасения от зараза

Румъния блокира вноса на цветя от Холандия заради опасения от зараза

Забраната ще бъде в сила няколко дни, докато излязат лабораторните тестове

Заради опасения от зараза през почивните дни румънските власти блокираха вноса на цветя от Холандия. Това се случи само ден, след като холандското правителство обяви, че ще наложи вето на влизането на страната в шенгенското пространство, предаде EUobserver, цитиран от Дневник.

Шест камиона с холандски цветя, семена и луковици са задържани в събота и неделя на румънско-унгарската граница. Подозренията са, че те са заразени с "опасна бактерия", заявиха румънски гранични служители. Забраната ще бъде в сила няколко дни, докато излязат лабораторните тестове.

Действието на румънските власти дойде ден, след като холандския кабинет реши да продължи с опозицията срещу румънското и българското членство в Шенген. Холандия ще каже "не" по време на Съвета на вътрешните министри в Брюксел на 22 септември, заявиха от Хага.

"Позицията на холандското правителство е разочароваща за нас, въпреки че не е изненада, като се има предвид, че политическото му оцеляване зависи от популистката и антиимиграционна Партия на свободата", заяви министър на външните работи Теодор Баконски. Според него на 22 септември обаче ще бъде постигнат компромис. "Въпросът не е дали Румъния ще се присъедини, а кога ще бъдат премахнати границите", подчерта Баконски.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.