1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Румънският президент Траян Бъсеску поиска спешна наредба за осиновяване на бездомните кучета

Румънският президент Траян Бъсеску поиска спешна наредба за осиновяване на бездомните кучета

Реакцията на държавния глава идва след като четиригодишно дете от Букурещ беше разкъсано в понеделник

Румънският президент Траян Бъсеску поиска от правителството да издаде спешна наредба, която да постанови срок за осиновяване на бездомните кучета, след който те да бъдат евтанизирани. Реакцията на държавния глава идва след като четиригодишно дете от Букурещ беше разкъсано в понеделник от бездомни кучета, пише вестник "Гъндул".

Повече от 10 години, след като разпореди от кметското кресло в Букурещ евтанизиране на всички улични кучета, които кучкарите можеха да хванат, Бъсеску твърди, че вариантът с кастрирането им е губещ, отбелязва изданието.

Вестник "Евениментул зилей" цитира думи на президента, че "не може кучетата да се поставят над едно невинно дете". Президентът коментира темата на специална пресконференция снощи в двореца Котрочени. Малко по-късно на страницата на държавния глава във "Фейсбук" бяха качени снимки на Бъсеску с неговите кучета, а неговият призив под снимките е: "ако наистина ги обичаш, прибери ги вкъщи".

Вестникът съобщава също, че кучетата, които са убили момченцето, принадлежат на неправителствена организация от Букурещ. Те са идентифицирани, като едно от тях е имало следи от кръв по устата. Въпросното куче е стерилизирано, има поставен чип и е осиновено от фондация "Калейдоскоп".

От фондацията казват, че не носят отговорност за кучето и че не могат да проследят всички кучета. Оказва се, че "осиновяването" е само формалност за пускане на кучето на свобода, пише "Евениментул зилей".

Трагедията с четиригодишното момченце отново привлече вниманието на обществеността към вечния "пинг-понг" между властите и хората, които стоят зад различни асоциации, за десетките хиляди бездомни кучета по улиците на Букурещ, пише "Адевърул". Вината се прехвърля между властите и любителите на животните, посочва вестникът.

В Румъния функционират близо 100 неправителствени организации за защита правата на животните, пише "Адевърул". Според Ръзван Бънческу от Агенцията за наблюдение и защита на животните въпросните неправителствени организации не правят нищо по въпроса с бездомните кучета.

В момента по улиците на Букурещ се разхождат около 64 000 улични кучета, а Агенцията разполага с два приюта - единият с капацитет 250 кучета и втори с капацитет 350 кучета. Миналата година беше открит един от най-модерните приюти в селището Узуну в района на Гюргево, където са настанени близо 400 кучета. Това е първият приют, изграден в публично-частно партньорство, пише "Дневник".

Неправителствените организации твърдят, че не носят отговорност за инцидента и че участват активно в проблема с уличните кучета. Според представители на някои от тези организации, цитирани от "Адевърул", проблемът се състои в това, че няма ясно законодателство по въпроса.

Законопроектът, който дава зелена светлина за задължително стерилизиране на кучетата, е блокиран от няколко месеца в правната комисия на Камарата на депутатите. Законът предвижда стерилизиране на всички кучета, със стопани и на уличните, преброяването им и регистрирането им в единна база данни.

От стерилизиране ще бъдат изключени само кучета с киноложка стойност, вписани в киноложки асоциации, и тези, които се използват от министерството на националната отбрана и министерството на вътрешните работи, пише "Адевърул".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.