1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. С 63 см се е повишило нивото на язовир „Тича"

С 63 см се е повишило нивото на язовир „Тича"

Около 60-70% снежната покривка във водосборния район на язовира вече е разтопена

С 63 см се е повишило нивото на язовир „Тича". В момента сме на кота 183,6 и нивото на язовира е 2,40 метра под преливника, обясни управителят на „Напоителни системи" - Шумен инж. Юлиян Вълчев. По думите му, през последните дни в язовира са се влели около 12 млн. куб. м вода.

Свободния обем в „Тича" е около 40 млн куб. м. Около 60-70% снежната покривка във водосборния район на язовира вече е разтопена и тези 40 млн. куб. м са достатъчен буферен свободен обем. „Към преливане на язовира няма да се стигне", каза Вълчев, цитиран от Дарик радио.

В събота следобед нивото на река Камчия е било повишено с 1,50 метра, днес обаче то е спаднало. Сега язовир „Тича" се източва с 12 куб. м вода в секунда. Поради това, че нивото на Камчия е спаднало и се е нормализирало от обяд язовирът ще бъде източван с 15 куб. м в секунда, обясни още инж. Вълчев.

Останалите 4 язовира, които „Напоителни системи"-Шумен наблюдава, се поддържат на обем под 50%. Това са язовирите "Нови пазар", "Фисека", "Кълново" и "Шумен".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.