1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. С близо 300% е скочило производството на ток от биомаса от началото на годината

С близо 300% е скочило производството на ток от биомаса от началото на годината

С предстоящите промени в Закона за енергетиката ще бъдат премахнати преференциалните цени за тока за всички зелени централи

С близо 300% е скочило производството на ток от биомаса от началото на годината до 8 февруари в сравнение със същия период на миналата година. Това показват данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), цитирани от в. Монитор.

Макар и малко на фона на общото производство на еленергия, увеличението при централите на биомаса е впечатляващо. Ако през първите пет седмици на миналата година те са произвели 1910 мегаватчаса, то за същия период на тази година това количество е скочило на близо 8000 мегаватчаса.

С предстоящите промени в Закона за енергетиката ще бъдат премахнати преференциалните цени за тока за всички зелени централи, тъй като страната ни е постигнала националната си цел до 2020 г. Тя е за 16% дял на ВЕИ в брутното крайно потребление. Изключение се предвижда само за малките покривни инсталации с до 30 киловата мощност и за централите, които произвеждат от биомаса с най-малко 65% съдържание на животинска тор. Сериозен ръст според данните на системния оператор в началото на годината се отчита и за останалите ВЕИ централи. Тези, които са вързани към мрежата високо напрежение, са произвели с 40% повече ток на годишна база, а при тези, присъединени към разпределителната мрежа, увеличението е с над 50%. В същото време производството на базисните централи е намаляло с 6 на сто през въпросния период.

Общо от началото на годината до 8 февруари в страната  са произведени 6,195 млрд. киловатчаса енергия, което на годишна база е ръст с малко над 4%. От тях на базовите централи – тецовете и АЕЦ „Козлодуй”, се пада 82 на сто от производството. За разлика от производството потреблението от началото на годината е тръгнало надолу

На вътрешния пазар за въпросния период са потребени 4,992 млн. мегаватчаса. За сметка на това износът е нараснал с над 27% на годишна база до 1,2 млн. мегаватчаса и представлява близо една пета от общото производство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.