1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. С COP 28 България става разпознаваема на картата на климатичната дипломация

С COP 28 България става разпознаваема на картата на климатичната дипломация

В света на климатичната политика се води ожесточена конкуренция, в която за момента печели Китай, следван от САЩ, и едва след това се нарежда Европа

България ще участва за първи път със собствен щанд на предстоящата Конференцията на ООН за изменението на климата - COP 28, която ще се проведе от 30 ноември до 12 декември в Дубай. Планира се на щанда да бъдат представени български компании от различни сектори, финансиращи институции, местни власти и учени. 

Така България застава на картата на климатичната дипломация и получава възможност да получи признание за постиженията ни, каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов пред представители на медиите.

Конференциите на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата стават все по-важни на глобално ниво. Те са кулминацията на тежък, едногодишен преговорен цикъл, в рамките на който преговорните екипи преговарят изключително интензивно. За България е особено важен начинът, по който страната ще се представи, смята министър Попов. Според него българският бизнес ще получи възможност да покаже в Дубай своята дейност и своите постижения.

Европейският съюз е лидер в политиката, свързана с измененията на климата и предотвратяване на негативните последствия, причинени от парниковите газове. Целта на ЕС, и България като част от него, е да въвлече всички останали държави в тази политика, уточни Силвия Рангелова, директор на дирекция "Координация по въпросите на ЕС и международното сътрудничество" в МОСВ.

В света на климатичната политика се води ожесточена конкуренция, в която за момента печели Китай, следван от САЩ, и едва след това се нарежда Европа. Климатичната политика има и голямо влияние върху дейността на компаниите, както и върху функционирането на градовете, каза министър Попов и даде пример със София и Габрово, които са единствените два български града, присъединили се към инициативата на Европейската комисия да станат климатично неутрални до 2030 година.

България търси признание, разпознаване на реалните постижения, които в голяма степен са в рамките на бизнеса. Пример за това е така нареченият Варненски клъстер, формиран от "Солвей Соди", "Агрополихим" и "Девня цимент" – големи предприятия, които се стремят към въглеродна неутралност и работят заедно. Още един пример е Тракия икономическа зона, която от пет години работи по тази концепция и се е дефинирала като въглеродно неутрална - единствената икономическа зона от този тип в ЕС.  Друг пример е българската соларна индустрия, която е, може би, номер едно в ЕС по изграждане на индустриални соларни инсталации извън границите на страната, обясни министър Попов.

Кандидатурата на България за домакинство на следващата конференция COP 29, вероятно няма да успее предвид съпротивата на Русия, но страната ни е предложила идеята за т. нар. Distributed COP.

Вижте повече по темата тук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.