1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. С „парад на лалетата" ботаническата градина в Балчик посреща пролетта

С „парад на лалетата" ботаническата градина в Балчик посреща пролетта

30 от сортовете лалета са със световна премиера като напълно нови в селекциите

С „парад на лалетата" ботаническата градина в Балчик посреща пролетта. В пролетната колекция на градината са включени близо 130 сорта лалета, като част от тях посетителите могат да видят за първи път. Студовете през зимата забавиха малко цъфтежа на стотиците лалета, но точно затова посетителите на Двореца край Балчик ще могат по-дълго да се наслаждават на красивите цветни килими.

"30 от сортовете лалета са със световна премиера като напълно нови в селекциите. От тях пък могат да се отличат три сорта черно лале, което е много атрактивно и любопитно. Също така имаме и черна теменужка. Сред новите сортове може да се види и лале, носещо името на българина Валери Георгиев, който работи в Холандия и е негов създател. Интерес за посетителите са ботаническите лалета", заяви Петя Георгиева - инспектор озеленяване на ботаническата градина в Балчик, цитирана от БНТ.

„Всъщност това е първовида, прародителя на лалето, от където холандците са събрали съвремените видове и сортове. Разнообразието на лалета е толкова необятно, че има наречени групи папагалови, ресничести, мултифлора например лале, на стеблото на което растат няколко цвята", допълни Георгиева.

Наред с красивите цветове, посетителите могат да усетят и аромата на лалетата. По думите на спациалистите, това е екстра, над която селекционерите са работили дълго време, тъй като лалетата не се славят със силен аромат. Различните видове могат да се видят в Градината на Аллах, в Градината за хора с увреждания и в други екзотични кътчета на парка на Двореца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.