1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Самолетът на Живков ще бъде превърнат в изкуствен риф край Варна

Самолетът на Живков ще бъде превърнат в изкуствен риф край Варна

Той ще бъде използван за тренинг на водолази

Бившият правителствен самолет ТУ 154 ще бъде потопен край Варна за изкуствен риф в дните около 24 май, съобщи Калина Попстефанова от варненската градска управа.

Предвижда се самолетът първо да бъде транспортиран до Морската гара, а след това ще бъде потопен на около три километра навътре в морето срещу курорта "Св. Св. Константин и Елена", уточнява БТА. Ръководител на екипа по операцията е председателят на Българската морска камара кап. Богдан Богданов.

Самолетът ще бъде потопен на около 20 метра дълбочина. След това той ще бъде използван за тренинг на водолази и като изкуствен риф за гмуркане. След потапянето район с радиус от около 500 метра ще бъде забранен за корабоплаване, за риболов, както и за спускане на котви от корабите.

По време на празника на морето, който се провежда от 21 до 24 май, се предвижда още да се състои изложение на яхти, оборудване и екипировка и уреди за водни спортове. Проявата е част от подготовката за Международното изложение за водни спортове по подобие на изложението във френския град Ла Рошел през следващата година. Варна ще посрещне и около 30 ветрохода от "БМВ Международна черноморска регата". Любителите на морето ще могат да наблюдават демонстрации с ветроходни и гребни лодки, скутери, кану, сърф, както и да се включат в демонстрации гмуркане в басейна "Приморски" в града.

 

Етикети самолет, Варна, риф
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.