1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. САЩ помага на Китай за слънчева централа

САЩ помага на Китай за слънчева централа

Тя ще бъде построена на етапи до 2020 година

Американската компания First Solar съобщи, че желае да започне да строи в Китай тази година една от най-големите слънчеви електроцентрали, след като влезе в партньорство с голяма китайска държавна фирма, предаде Асошиейтед прес.

First Solar обяви през 2009 година плановете си за електроцентрала в северния китайски автономен район Вътрешна Монголия. Компанията се надяваше да започне строителство в средата на 2010 година, но предварителното проучване на изпълнимостта на проекта не бе одобрено до септември, а регулаторните власти се забавиха с одобрението на по-високи плащания за слънчева енергия.

Китайската компания Guangdong Nuclear Solar Energy Development Co е мажоритарният партньор в първата фаза от проекта в град Ордос, уточни First Solar. Дяловете собственост, финансирането и други подробности все още се договарят.

Планирано е слънчевата централа, която ще покрива 64 квадратни километра, да бъде с капацитет 2 гигавата, което се равнява на две електроцентрали на въглища. Тя ще бъде построена на етапи до 2020 година. Първият етап е за 30 мегавата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.