1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. САЩ проучват дали добивът на шистов газ замърсява

САЩ проучват дали добивът на шистов газ замърсява

Екоекспертите ще вземат водни проби преди, по време и след пробиването и добива на суровината

Между три и пет площадки за алтернативен добив на газ в САЩ, в които е установено замърсяване на подпочвени води, ще бъдат подложени на обстойно проучване от американските екологични власти, съобщи "Ройтерс".

Американската агенция за защита на околната среда (EPA) представи предварителен план, в които е описано как ще се установи дали технологията за добив на газ от шисти, известна като хидравличен удар (разпукване), вреди на запасите и снабдяването с питейна вода. Множеството оплаквания, свързани с безопасността на метода, накараха Конгресът да възложи на екоагенцията обстойно проучване на метода.

При разпукването смес от вода, пясък и химикали се впръсква под високо налягане в шистови скали, като по този начин се освобождава капуслираният в тях газ или петрол. Технологията съществува от десетилетия, но през последните няколко години се прилага масово за добив на изобилни, но трудно достъпни въглеводородни запаси.

Екоекспертите ще вземат водни проби преди, по време и след пробиването и добива на суровината. Досега EPA събираше информация за разпукването от добивните компании. Очаква се резултатите от изследването да бъдат представени до края на следващата година.

Междувременно властите в град Бъфало, Ню Йорк, забраниха добива на газ чрез хидравлично разпукване. Забраната не позволява и съхранение, превоз и депониране на отпадъците от прилагането на метода. Питсбърг също наложи подобни мерки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.