1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Съставиха акт на „Папас Олио" заради аварията в Балчик

Съставиха акт на „Папас Олио" заради аварията в Балчик

Според Закона за опазване на околната среда и водите дружеството може да бъде глобено от 1000 до 20 000 лева

Съставен е акт на „Папас олио" АД - клон Балчик заради замърсяването на Градската пречиствателна станция за отпадъчни води /ГПСОВ/ в Балчик, съобщиха от РИОСВ-Варна, предаде Дарик. Според Закона за опазване на околната среда и водите дружеството може да бъде глобено от 1000 до 20 000 лева.

Серия от проверки са извършени от РИОСВ-Варна по повод аварийната ситуация в станцията, станала на 5 март. Инспекциите са показали, че поради авария в паровата централа на "Папас олио" е допуснато изтичане на котелно гориво - мазут, в градската канализация. Дружеството не е уведомило РИОСВ - Варна за настъпилата аварийна ситуация, поради което са предприети административно-наказателни действия.

При огледа на съоръженията в ГПСОВ - Балчик на 7 март е установено, че постъпващите отпадъчни води видимо не са замърсени с нефтопродукти. Има леки отлагания по каналите на входа в станцията. От наличните два канала, снабдени с решетки, с нефтопродукти е замърсен единият. В пясъкозадържателят, към който е маслоуловителят, водата е с опалесценция, а каналите, предназначени за отделяне на нефтопродуктите, са силно замърсени.

В района на точката на заустване не се забелязва замърсяване. Резултатът от взетата водна проба от изхода на пречиствателната станция също не показва замърсяване на морето с нефтопродукти.

Предприети са действия за възстановяване на нормалния технологичен режим в ГПСОВ - Балчик - механично почистване на входящите съоръжения и биологичното стъпало, както и всекидневно почистване на остатъците от плаващи нефтопродукти.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.