1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан“

Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан“

Централен Балкан досега остава единственият български парк, носител на авторитетната награда

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години. Решението е от 4 юли т. г., когато Комитетът на министрите приема Резолюция CM/ ResDip (2018) 9, с която подновява европейската диплома за защитените територии, предоставена на Националния парк „Централен Балкан" до 21 октомври 2028 г.

В документа се подчертава, че при изготвянето му са взети предвид резолюцията за учредяване на европейска диплома за  защитени ландшафти, резервати и природни дадености, резолюцията от 2009 г. за присъждане на европейска диплома на НП „Централен Балкан“, както и изготвения доклад в резултат на проведената през 2017 г. оценителна мисия в Парка на независимия експерт Пиер Галан, представен на 21 и 22 февруари 2018 г. на заседанието на Групата от специалисти към Европейската диплома за защитените територии.

Национален парк „Централен Балкан“ бе удостоен с престижната диплома на 21 октомври 2009 г. и досега остава единственият български парк, носител на авторитетната награда. Притежаването на Европейска диплома предполага поддържането на изключителен европейски интерес, продължаване на добро управление и ежегодно докладване и даване на подходяща публична видимост на Европейската диплома.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.