1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Съветници защитават незаконните постройки на яз. "Ивайловград"

Съветници защитават незаконните постройки на яз. "Ивайловград"

Около 120 обекта до момента са описани на брега на язовира

Общинските съветници в Ивайловград приеха декларация срещу събарянето на фургони, паянтови постройки и вили на брега на язовир "Ивайловград". Граждански комитет инициира подписка в защита на обектите, които ДНСК иска да разруши тъй като са незаконни и са в чашката на язовира. Комитетът излъчи представители, които да се срещнат с областния управител на Хасково Румен Данев, съобщи Haskovo.info.

Всичките 13 съветници призовават да се намери решение за узаконяване на построеното. Не е ясно как е определена кота 130.75 на водозаливаемата зона на яз. "Ивайловград". Тя е по-висока от моста над язовирната стена. Необходима ли е такава кота, или тя е определена съгласно някогашния проект за язовирна стена, 100 метра по-висока от сегашната, която не беше построена, защото в заливаемата зона попадаха рудниците около Маджарово, се пита в документа.

На 8 ноември тази година започна проверка от комисия назначена със заповед на директора на Рерионалната дирекция за национален и строителен контрол /РДНСК/ Южен централен район Анна Джурова, в която са включени четирима представители на РДНСК, двама общински служители от Ивайловград и по един представител от Държавното горско стопанство, Общинската служба по земеделие и Районното полицейско управление.

До момента са описани около 120 обекта на брега на язовира. На вратите на обектите там, както и на информационното табло в сградата на общинската администрация са поставени съобщения за започване на административно производство по чл. 225 от Закона за устройството на територията. Възражения срещу констативния акт могат да бъдат подавани в 14 дневен срок, считано от датата на съобщението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.