1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Седем вековни дървета в центъра на София бяха обявени за защитени

Седем вековни дървета в центъра на София бяха обявени за защитени

Дърветата са от вида ”Източен чинар”

Група от седем вековни дървета в центъра на София бяха обявени за защитени по Закона за биологично разнообразие, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Дърветата са от вида ”Източен чинар” (Platanus orientalis), на възраст над сто години, с височина над 16 метра. Те се намират в район Възраждане, местност „Центъра”, площад Възраждане – Градината, в имот публична общинска собственост.

Защитените вековни дървета ще бъдат обозначени от служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите – София.

Дърветата, обявени за защитени се ползват със специален режим. Собствениците им са длъжни да ги опазват от унищожаване или увреждане, да уведомяват съответната регионална екоинспекция за промени в състоянието им, да съгласуват със съответната регионална инспекция дейностите, необходими за поддържането или възстановяването, да осигуряват достъп на представители на регионалната инспекция до имота за извършване на проверки за  състоянието на защитените дървета.

До 2011 г. в държавния регистър на вековните дървета са регистрирани 2076 дървета, от които 39 защитени дървета са на територията на град София. Регионалните инспекции по околната среда и водите са контролни органи по опазването на вековните и забележителни дървета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.