1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Седми ден в Русе престояват 200 кг змиорки от рядък вид

Седми ден в Русе престояват 200 кг змиорки от рядък вид

Товарът на стойност 38 000 евро не е бил съпроводен от документи за произход

200 кг змиорки от рядък вид престояват седми ден в Русе. Товарът на стойност 38 000 евро не е бил съпроводен от документи за произход и здравословно състояние на малките рибки. 5-сантиметровите рибки са били вкарани в страната от Испания и са били предназначени за Несебър, информира Би Ти Ви.

„Впоследствие става ясно, че част от рибата почва да измира и по тая причина фирмата предприема обратно действие връщане на рибата в Испания”, каза д-р Адриан Райков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните.

Извиканите на място инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните са спрели движението на товара и са сигнализирали регионалната екоинспекция, тъй като европейската змиорка е забранена за международна търговия извън ЕС заради статута си на защитен вид.

Според екоинспекцията обаче няма констатирани нарушения по отношение на законодателството, което регламентира опазването на биологичното разнообразие и на световно защитените видове.

Оттам не са дали разрешение змиорките да бъдат унищожени, а от Агенцията за храните са изпратили запитване до испанските власти да потвърдят произхода на товара. В България европейската змиорка не се среща от около 40 години и затова е вписана в Червената книга на застрашени и изчезнали видове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.