1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сегашното ниво на Дунав е най-ниското от 2003 година насам

Сегашното ниво на Дунав е най-ниското от 2003 година насам

Ако водата падне под 60 см, корабоплаването ще бъде спряно

Дунав спадна рекордно, съобщиха от пункта на Агенцията за проучване и поддържане на реката в Ново село. В началото на българския участък  в неделя сутрин са отчетени само 28 см вода, при Видин 110, а при Лом – 79 см. Благоприятното за корабоплаване ниво е 176 -180 см, пише standartnews.com.

Сегашното ниво на Дунав е най-ниското от 2003 година насам. На 15 август същата година при Видин са били измерени минус 2 см, т.е. нивото на реката е било под морското равнище.

Дунав пресъхва веднъж на 100 години. За пресъхване на реката се е говорело през октомври 1947 година. Тогава при Лом са били измерени само 2 см, а при Видин – 9. Измерването започва от морското равнище, което в района е 11,99 метра.

Ако водата падне под 60 см, корабоплаването ще бъде спряно, допълниха от „Морска администрация”. Засега опасните участъци се обозначават с шамандури, а капитаните следят всяка сутрин информацията за нивото на реката.

От маловодието губят пристанищата. Заради ниското ниво много от зърното вместо с кораби беше закарано до морето с автомобили и вагони, обясни директорът на порт Лом Константин Костадинов.

Ако нивото се задържи ниско при минусови температури, каквито се очакват през следващите дни, то Дунав може ще замръзне изцяло. Такъв инцидент е имало през 30-те години на миналия век. Тогава видинчани са ходили в Румъния пеш по леда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.