1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Селскостопанският сектор може да играе ключова роля за поглъщането на въглерод

Селскостопанският сектор може да играе ключова роля за поглъщането на въглерод

Явор Гечев: Рамката за сертификация трябва да повиши достъпа на земеделските стопани до подпомагане

Създаването на европейска правна рамка за сертифицирането на улавянето на въглерод беше обсъдено от министрите на земеделието на страните членки по време на редовната им среща в Люксембург.

„Този въпрос е от централно значение за нашите амбиции за климата и кръговата икономика. Целта е да бъдем по-прозрачни и да имаме рамка за сертифициране, която да създаде висококачествени системи за сертифициране, да се избегне зеления ПР и също така да се увеличи улавянето на въглерод в Европейския съюз,“ заяви Петер Кулгрен, министър на земеделието в Швеция.

Предложението на Европейската комисия по въпроса представи Стела Кириакидис, която отговаря за здравеопазването. "За да постигнем климатичен неутралитет до 2050 година, е необходимо да съкратим емисиите много драстично. Но не е възможно всички емисии да бъдат сведени до нула, така че ние се нуждаем от поглъщания на въглерода. Селскостопанският сектор може да играе ключова роля, тъй като имаме въглеродно земеделие. Този термин обхваща дейности, които повишават секвестирането на въглерод в почвите и горите, както и въглеродно съхранение в продукти. Тази категория посочва въглерода, който е обхванат от дърветата и се съхранява в дълготрайни продукти и материали. Имаме и възможността за пряко улавяне на въглерода от въздуха. За целта в края на миналата година Комисията предложи доброволна схема за сертифициране на целия Европейски съюз. Това е инструмент за мониторинг, проверяване и докладване на поглъщанията и сертифицира онези методи, които водят до най-добри ползи за климата."

От името на България министър Явор Гечев изтъкна:

„За България най-важните аспекти в рамките за сертифицирането, които ще осигурят дългосрочни ползи за климата, са свързани с качеството и устойчивостта на прилагане на земеделските и горските практики, включително продължителността на прилагането им. От ключово значение е системата за сертифициране за поглъщане въглерод да отчита специфичните географски и социалноикономически характеристики на ниво държава членка, свързани с разнообразната структура на земеделските стопанства и спецификата на биологичното разнообразие. Считаме, че рамката за сертификация трябва да повиши достъпа на земеделските стопани до подпомагане с цел насърчаване внедряването на иновации в стопанства извън обхвата на фондовете на ОСП. Важно е да се определят основни елементи при процеса на проверка и сертифициране по начин, който не води до отказ на земеделските стопани за включване в сертифицираните схеми.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.