1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Шеврон": Добивът на шистов газ ще се извършва чрез конвенционални методи

"Шеврон": Добивът на шистов газ ще се извършва чрез конвенционални методи

До момента в МОСВ инвеститорът не е внесъл проект

Евентуалното проучване и добив на шистов газ у нас ще се извършва чрез конвенционални методи. Това са заявили от страна на "Шеврон" пред министъра на околната среда и водите Нона Караджова, предаде БНР.

Тя добави обаче, че не е сигурна в методите, които инвеститорът ще използва, тъй като до момента във ведомството й не е внесен проект. Според Караджова, причината за спирането на проучванията на шистов газ в Съединените щати и Франция би могла да е и психологическа.

"Предполагам, че има както икономически причини, така и причини, свързани с психоза на хората. Не вземам нито едната, нито другата страна. Ще се произнеса, когато се внесе проектът. Знаете, че има достатъчно много случаи, в които се отказват проекти по екологични причини, свързани със здравни рискове.

От страна на инвеститора има заявление, че ще се използват абсолютно конвенционални методи, каквито са за обикновените сондажи, но докато не видя с очите си – не вярвам. Първо ще информирам медиите, когато този проект бъде внесен в министерството", заяви Караджова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.