1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Шеврон": Проучванията за шистов газ могат да се случат заедно с опазването на хората и околната среда

"Шеврон": Проучванията за шистов газ могат да се случат заедно с опазването на хората и околната среда

Компанията е уверена, че използването на достоверна научна информация ще спомогне за успокояване на страховете на българите

Природният газ, добиван от шистови скали, може да донесе "огромни ползи за българския народ и за регионалната и националната икономика". Това е позицията на "Шеврон", цитирана от capital.bg, след като правителството вчера промени решението си от юни миналата година. Фирмата ще може да проучва за конвенционални нефт и газ, без да използва технологията хидрофракинг (разбиване) в България. 

"Шеврон" е уверена, че при използване на достоверна научна информация обмисляният преглед на въпросите, предизвикващи загриженост в България, ще спомогне за успокояване на страховете на българите и ще демонстрира, че проучванията и разработването могат да се случат заедно с опазването на хората и околната среда", се казва още в позицията на фирмата.

От отговора на компанията сapital.bg не се разбира дали тя продължава да се интересува от газови проучвания в Североизточна България без използване на хидравличното разбиване.

Парламентът ще гласува днес по предложените от няколко парламентарни групи забрани за проучванията и добива на шистов газ в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.