1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Щъркеловото гнездо на депото в Русе е преместено

Щъркеловото гнездо на депото в Русе е преместено

Снимка:

Щъркелът е една от най-познатите и обичани птици, символ на семейството, плодородието и щастието, затова хората изпитват емпатия и се опитват да помогнат на птицата в беда

Домът на щъркелите, изграден върху стрелата на строителна техника (багер), на оператора на Регионално депо – Русе, собственост на фирма „Берус“ ООД, е преместен на безопасно място. 

РИОСВ-Русе е получила сигнала за необичайното място на гнездото от управителя на фирмата в началото на август. При проверка на място експертите са установили късно люпило на бели щъркели (Ciconia ciconia), в което са се отглеждали две млади птици, които все още не са били самостоятелни и не могат да летят. Дадени са предписания на фирмата за прилагане разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, който в такива случаи изисква  разрешителен документ, издаван от Министерството на околната среда и водите. Предписанията са изпълнени и през септември, след като всички птици са отлетели,  щъркеловото гнездо е преместено, без да се наруши неговата цялост. Поставено е на специално изграден за целта метален стълб (на около 10 метра от предишното местоположение), с височина 5.50 м, Ø 140.

Щъркелът е една от най-познатите и обичани птици, символ на семейството, плодородието и щастието, затова хората изпитват емпатия и се опитват да помогнат на птицата в беда. Той  е синантропен вид, обитава основно населените места и живее редом с човека. Затова се счита за един от най-чувствителните индикатори за състоянието на средата, която хората обитават. 

 Видео от преместването можете да видите тук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.