1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Щатът Ню Йорк забрани найлоновите торбички

Щатът Ню Йорк забрани найлоновите торбички

Обикновената найлонова торбичка дълго време се смяташе за неотменна част от ежедневието на Голямата ябълка

От 1 март в американския щат Ню Йорк действа забрана за използването на найлонови торбички. Досега в щата всяка година са се ползвали повече от 23 милиарда такива пликчета, които след еднократна употреба са отивали на боклука и са замърсявали природата.
 
В целия щат, както и в едноименния град е обичайна гледка да видиш найлонови торбички, разнасяни от вятъра, закачени по дърветата, или плуващи в реки и езера. Със забраната Ню Йорк става третият щат в САЩ, след Калифорния и Орегон. На много места има и допълнителни правила.
 
С повече от 8 милиона жители Ню Йорк Сити е най-големият град в страната и употребява над 10 милиарда пластмасови торбички всяка година. За сравнение – в Германия с нейните 80 милиона за една година се ползват около 2 милиарда пликчета с дръжки и още толкова без дръжки, най-вече за плодове и зеленчуци в големите супермаркети.
 
Обикновената найлонова торбичка дълго време се смяташе за неотменна част от ежедневието на Голямата ябълка. Ако забраната подейства, шарените пликчета, раздавани безплатно във всеки търговски обект, скоро ще отидат в историята. Ограничението важи за всички пликчета за еднократна употреба, независимо от магазина и стоката. Изключения се допускат единствено за сурово месо, неопаковани плодове и зеленчуци, лекарства и готови храни, взети за вкъщи.
 
С новите предписания магазините трябва да предлагат на клиентите си хартиени торби за по 5 цента. 2 цента се отчисляват за общината, а останалите 3 – за различни екопрограми. При нарушения ще има глоби.
 
През последните няколко години град Ню Йорк води сериозна борба срещу климатичните промени. Общината е твърдо решена да се придържа към целите на Парижкото споразумение, въпреки че президентът Доналд Тръмп извади страната от него.
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.