1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ще кастрират софийските кучета в швейцарска амбулатория

Ще кастрират софийските кучета в швейцарска амбулатория

Всички разходи ще бъдат за сметка на "Четири лапи"

Четириседмична кампания за кастрация на безстопанствени кучета започва фондация "Четири лапи" днес в София, съобщиха от фондацията. Уговорката със Столична община е да се работи основно в ромските квартали. Всяко заловено куче ще бъде кастрирано, ваксинирано срещу бяс, обезпаразитено и маркирано с пластмасова ушна марка.

Операциите ще се извършват в мобилната ветеринарна амбулатория на "Четири лапи", която пристигна у нас специално за кампанията от Швейцария. Тя ще бъде разположена в кастрационен център "Илинден" в кв. Гевгелийски, стопанисван от Българското дружество за защита и опазване на животните. Там кучетата ще остават 24 часа след операцията за наблюдение, след което ще бъдат преглеждани от лекар и връщани по местата на залавяне.

Всички разходи ще бъдат за сметка на "Четири лапи".

Около 9 хил. са безстопанствените кучета в столицата, каза наскоро столичният зам.-кмет Мария Бояджийска. 20% от тях не са кастрирани, което е един от факторите за нарастването на популацията им. По думите на Бояджийска основните източници за прираст на популацията от бездомни животни са изхвърлените от спрени строителни обекти кучета, пуснатата част от новородените от домашни кучета, както и притокът на бездомни животни от съседните на София общини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.