1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ще се състои публична дискусия по темата за справедлив енергиен преход в България

Ще се състои публична дискусия по темата за справедлив енергиен преход в България

Ангажиментите на Европейския съюз по Парижкото споразумение показват, че сме свидетели на необратима тенденция

Природозащитната организация WWF България има удоволствието да Ви покани на кръгла маса и публичен дебат на тема „Справедлив енергиен преход“. Събитието е организирано съвместно от WWF и екологично сдружение „За Земята“, в партньорство с КНСБ, КТ „Подкрепа“, Българска стопанска камара и Национално сдружение на общините като част от проекта „Справедлив преход в Източна и Южна Европа”, изпълняван от WWF в Германия, Полша, Гърция и България.

Заповядайте на 11.10.2018 г. (четвъртък) от 09:30 ч. в Представителството на Европейската комисия в България. Ще имате възможност да се запознаете със слабо известната, но много важна тема за справедливия преход като аспект на европейските цели и политики за климат и енергетика за 2030 г. и като част от възможностите за по-добро и устойчиво икономическо развитие на България.

Нуждата от справедлив енергиен преход

Ангажиментите на Европейския съюз по Парижкото споразумение показват, че сме свидетели на необратима тенденция, която води до извеждане на въглищата от енергийния микс. Това налага създаването на всеобхватен подход за справедлив преход във всичките 41 въглищни региони на Европа. Този подход трябва да предложи адекватни алтернативи, които да намалят негативните последици за местните общности и работещите във въгледобивния сектор и ТЕЦ-те, захранвани от въглища. В същото време от него се очаква да подпомогне структурната промяна към устойчива местна икономика и справяне с нанесените последици от десетилетията интензивен добив и замърсяване.

За да бъде успешен обаче, проектът трябва да инициира сериозен и задълбочен интерес у всички заинтересовани страни – от синдикати и представители на гражданския сектор и бизнеса, до местните, националните и европейските институции.

Защо е важен този форум?


Именно това е нашата цел при организирането на настоящата кръгла маса – съвместно да поставим началото на конструктивен диалог между представители на всички ключови сектори. По тази причина на събитието ще присъстват ресорните заместник-министри от МОСВ, МЕ и МТСП, както и директорите на Българска стопанска камара и на синдикалните организации КТ „Подкрепа“ и КНСБ, Националното сдружение на общините, а също и експертни представители на Европейския синдикален институт и на Европейската бизнес конфедерация.

На форума въпросите за справедливия преход у нас ще бъдат поставени за първи път в публичното пространство, събирайки всички заинтересовани страни на едно място. Желанието на организаторите и партньорите е да инициират официален диалог в България и страната ни активно да се включи в европейските процеси за определяне на необходите средства за справедлив преход в Европа в следващия финансов програмен период.

Главният експерт на програма „Климат и Енергетика“ на WWF България Георги Стефанов ще представи работен вариант на първия план за справедлив преход за региона на Югозападна България, който също се изготвя по проекта.

„Въпреки че през годините бяха положени много усилия за запазване на въгледобива в България, видно е, че светът трайно върви към бъдеще без електричество от въглища. Много е важно преходът към нови, устойчиви икономически дейности да бъде структуриран и планиран правилно, така че в тези региони да не ставаме свидетели на социални и екологични, нерешими от никому проблеми, което за съжаление не виждаме да се случва в Бобов дол и Перник“, заяви Георги Стефанов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.