1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ще строят завод за екоенергия в община Търговище

Ще строят завод за екоенергия в община Търговище

В търговищкото с. Баячево никога не е имало контейнери за смет

Американска компания възнамерява да инвестира 170 млн. долара в завод за производство на алтернативна енергия от битови отпадъци у нас. В общинска администрация на Търговище е постъпило запитване от местна фирма партньор на презокеанската компания за купуването на 117 дка земи край село Дралфа.

Парцелите са общински и за продажбата им е необходимо процедурата да бъде одобрена от местния парламент.

Инвеститорите "Дойч интернашънъл" (Doich International) възнамеряват да купят още около 100 дка земя за реализиране на други идеи, свързани с производството на енергия.

Компанията всъщност е собственост на българина Божидар Дойчинов, който повече от три десетилетия живее и работи в САЩ. Той обяснява, че енергията ще се получава от изгарянето на отпадъците.

Според Дойчинов няма никаква опасност от замърсявания, защото се използват последни технологии, които намаляват замърсяването с няколкостотин пъти под нормите, поставени от ЕС.

Според технологията на процеса изгорелите газове преминават в няколко филтъра. В единия от тях се образува пара, която може да се използва за отопление.

Понеже в района на Търговище няма топлофикации, топлината ще се използва за зеленчукови оранжерии, които ще бъдат построени в близост до завода.

В друг филтър тежките метали ще бъдат улавяни от изсмукваща технология. Последното препятствие за токсините ще е вода. При изгарянето на боклука ще се произвежда и екосгурия, която ще бъде използвана за пътно строителство.

Останалите отпадни материали ще намират приложение в различни производства. Например металните частици ще се превръщат в шлака, която може да се продава на циментови заводи.

Произвежданата електронергия ще е около 20 мегавата за година

твърди още Дойчинов. На въпрос как ще се събират и обработват боклуците, той отговаря: "Единствения ангажимент на общината ще бъде да ги извозва до завода, по този начин такса смет може дори да се намали".

По думите на инвеститора камионите, които събират отпадъците, ще ги изсипват директно в големи контейнери, а после оборудването ще ги поема, автоматично разделя и преработва.

Технологията е модерна, ефикасна, с филтрация на всички видове потенциални замърсители на въздуха, които съдържат отпадъците, уверява още българският собственикът на американската фирма. Освен това ще отпадне нуждата от депа за отпадъци.

Фирмата е изградила подобни заводи на много места в света. Според инвеститорите за екологично чистият процес може да се съди дори и по факта, че са изграждали заводи в центровете на някои големи европейски столици, сред които и Виена.

Това е поредната голяма инвестиция в община Търговище. Първата беше на стъкларския гигант "Шише джам", който до момента е инвестирал около 300 млн. долара./vesti.bg

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.