1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Шуменското заведение за отглеждане на животни не подлежи на лицензиране, тъй като не отговаря на изискванията за зоопарк

Шуменското заведение за отглеждане на животни не подлежи на лицензиране, тъй като не отговаря на изискванията за зоопарк

Поради липсата на средства няма възможност за разширяване

Обектът, в който се отглеждат животни край Шумен, не подлежи на лицензиране. Това заяви инж. Елка Димитрова, ст. експерт „Озеленяване и благоустройство”, предаде Агенция "Фокус". Това е така, защото той не отговаря на изискванията на Наредба № 1 от 9 май 2006 година за зоопарк или зоокът. В обекта преобладават единични бройки предимно на домашни животни – неми патици, гълъби, декоративни кокошки, зайци, паун. Полагат се грижи и за един павиан и един сокол, предаден от Спасителния център за диви животни в Стара Загора, но отдавна няма лъв, мечка, лисица, диво прасе.

Член 2, точка 2 на наредбата определя, че освен зоологическа градина или зоокът могат да съществуват други заведения, които не показват повече от пет броя животни или видове. Това, според инж. Димитрова, че шуменското заведение за отглеждане на животни не подлежи на лицензиране. Когато Наредбата е влязла в сила с РИОСВ е имало кореспонденция, в която община Шумен е аргументирала това свое виждане и то е било прието. Това, което се говори сега, според инж. Димитрова, е малко предварително, защото от януари следващата година МОСВ ще прави проверки на местата за отглеждане на животни.

Общината поддържа обекта с животни като месечно се отделят по 3000 лв. за храна на животните, режийни разноски и заплати. През 2008 година парк „Кьошковете”, в който се намира зоокътът, е даден за стопанисване на фирма за благоустройство до 2012 година. Поради липсата на средства няма възможност за разширяване. Една от идеите е той да се премести на Шуменското плато, но затова се изисква решаването на много нормативни проблеми и значителни средства, отбеляза Димитрова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.