1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Швейцария е на едно от последните места в Европа по производство на електричество от фотоволтаични и вятърни инсталации

Швейцария е на едно от последните места в Европа по производство на електричество от фотоволтаични и вятърни инсталации

От съседните на Швейцария държави най-много ток от слънце и вятър се произвежда в Германия

Швейцария е на едно от последните места в Европа по производство на електричество от фотоволтаични и вятърни инсталации. Въпреки засиленото изграждане на соларни паркове през последните години, делът на така произведения ток остава малък. Това става ясно от данни на швейцарската енергийна фондация.

Страни като Австрия и Белгия, които имат подобни на Швейцария географски предпоставки, произвеждат значително повече електричество от слънцето и вятъра. В европейската класация Австрия заема 10-то място с 838 киловатчаса на глава от населението, Белгия е на 11-та позиция с 821 киловатчаса. В Швейцария фотоволтаиците и ветрогенераторите дават общо около 200 киловатчаса, което се равнява на 3 процента от цялостното потребление на електричество, въпреки че страната разполага с идеални условия. С това Швейцария се нарежда на едно от последните места сред 29 европейски държави. С по-лоши показатели са само Литва, Словакия, Словения и Унгария. Спънка за развитието на сектора се оказва обаче законовата рамка, която не подкрепя инвестициите, смятат експертите.

От съседните на Швейцария държави най-много ток от слънце и вятър се произвежда в Германия. Със своите 1755 киловатчаса на глава от населението Федералната Република е втора в Европа, изпреварена единствено от Дания с нейните 2716 киловатчаса. Италия със 705 и Франция с 487 киловатчаса също са пред Швейцария.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.