Швейцария изостава при защитата на биоразнообразието и качеството на водите

Най-голям проблем са строителните отпадъци, от които всяка година се трупат по 15 милиона тона

Швейцария изостава при защитата на биоразнообразието и качеството на водите. Заключението е част от редовния доклад за околната среда на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която посочва, че в Швейцария на глава от населението ежегодно се падат по 742 килограма отпадъци.

Рециклирането на боклука в Швейцария дава ефект, но все още има какво да се желае, се казва в доклада, представен в Берн. Най-голям проблем са строителните отпадъци, от които всяка година се трупат по 15 милиона тона. Затова авторите на документа препоръчват производителите на строителни материали да поемат своята отговорност и да се насочат към материали, годни за рециклиране.

Други екологични проблеми, с които страната трябва да се справи, са биоразнообразието, чистотата на водите и управлението на природните ресурси. При опазването на биологичните видове Швейцария изостава доста спрямо другите страни-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Качеството на водите страда както от пестицидите, използвани в земеделието, така и от замърсявания от страна на домакинствата и индустрията.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.