1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Синдикатите предлагат пълно премахване на преференциите за ВЕИ сектора

Синдикатите предлагат пълно премахване на преференциите за ВЕИ сектора

Нужно е да бъде изготвен цялостен финансов одит на всички предприятия

КНСБ предлага да се създаде специализиран административен орган, който да се занимава единствено с одитиране на дружествата в енергийния сектор. Контролният орган да бъде създаден като отделна администрация, която да работи в тясно сътрудничество с Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), пише investor.bg.

Това е една от мерките за стабилизиране на енергийния сектор, които бяха представени днес от ръководството на синдиката съвместно с Българска браншова камара на енергетиците.

КНСБ предлага общо осем дългосрочни и краткосрочни мерки за стабилизиране на енергийния сектор. “Към днешна дата състоянието на сектора може да се определи като сектор със сложна и бавна трансформация. Виждаме една динамика при кадровите смени във висшите ръководни позиции в сектора. Това допълнително носи несигурност. Предложенията ни са с цел да се помогне за стабилизирането на системата”, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Една от предложените мерки, върху които синдикатът акцентира, е за производството на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Идеята е да се засили контролът върху дейността на ВЕИ сектора, уточни Димитров. Синдикатите и браншовата камара на енергетиците предлагат пълно премахване на преференциите за ВЕИ сектора. Според тях е нужно да бъде изготвен цялостен финансов одит на всички предприятия във ВЕИ сектора.

КНСБ предлага въвеждането и на “социална такса” върху произведената електрическа енергия на всички предприятия в енергийния сектор у нас. Идеята на синдикатите е таксата да се начислява върху оборота на дружествата и да бъде предоставяна на Министерството на труда и социалната политика. Приходите от таксата после да бъдат пренасочвани към всички бедни хора в страната, които спадат към “енергийно бедните”.

За осигуряване на ликвидността на енергийната ни система сидикатите предлагат повече да не се допуска намаляването на потребителските цени за сметка на приходи от други предприятия, като топлоелектрически централи и мрежови оператори.

Останалите предложения на синдиката са свързани със засилване на регулаторния контрол върху дружествата в енергетиката, задължително обсъждане на Национална енергийна стратегия и други.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.