1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Скъсани диги по реките Тополница и Луда Яна на територията на община Пазарджик

Скъсани диги по реките Тополница и Луда Яна на територията на община Пазарджик

Обявено е бедствено положение

Прогнозите на синоптиците за обилни валежи се сбъднаха. Четири са скъсаните диги по реките Тополница и Луда Яна на територията на община Пазарджик. Там обявиха бедствено положение. Нови свлачища се активизираха в община Лъки. В Родопите е обявен оранжев код. 

Заради обилните валежи и скъсаните четири диги, реките Луда Яна и Тополница излизат от своите корита. Затова местата се укрепват, като на по-късен етап ще бъдат изградени защитни буни от едроломен камък. Това е най-евтиния вариант, коментират от област Пазарджик.

Предприетите мерки ще гарантират безопасността на жителите в проблемните райони. Много нови свлачища са се активизирали на територията на община Лъки. Близо 40 коли земна маса са изнесени оттам за два дни. Пътят, който свързва община Лъки с областния център Пловдив също е в много лошо състояние. Има опасност от цялостното му откъсване. Жителите на общината се молят да не вали в събота и неделя, тъй като обстановката още ще се усложни.

Обходният път е с над 120 км по-дълъг. В събота обаче валежите ще продължат. В по-голямата част от страната количествата ще са между 5 и 15 литра на квадратен метър, в отделни райони до 20.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.