1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ски съоръженията в Банско не са заплаха за Национален парк "Пирин"

Ски съоръженията в Банско не са заплаха за Национален парк "Пирин"

Това e основната констатация в доклада на Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО

Ски съоръженията в Банско нямат негативен ефект и не са заплаха за изключителната стойност на Национален парк "Пирин" като обект от световното природно наследство. Това e основната констатация в доклада на Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО и Международния съюз за консервация на природата, получен от Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите”, съобщиха от коалицията.

Документът е изготвен след извършени проверки на място през октомври 2011-а от специална мисия, начело с ръководителя на Центъра за световно наследство Кишоре Рао и Стиг Йохансон от Международния съюз за консервация на природата. Тяхната задача бе да оценят състоянието на обекта и да дадат своите препоръки към 36-а сесия на ЮНЕСКО, която ще се проведе в Петербург от 25 юни до 5 юли. В доклада се казва още, че подмените на съоръжения са били извършени по подходящ начин и не могат да бъдат разглеждани като негативно влияещи на стойността на обекта от световното наследство.

Мониторинговата мисия бе извършена по сигнал на зелени неправителствени организации, които твърдяха, че направените подмени на ски съоръжения в ски зона Банско са увредили Национален парк "Пирин" и това е основание за вписването му в списъка на застрашените обекти на ЮНЕСКО. Участниците в мисията проведоха срещи с Министерство на околна среда и водите, кметовете от региона, неправителствени организации и провериха на място подменените съоръжения в ски зона Банско.

Констатациите са направени от най-авторитетените институции в областта на екологичните политики и оценки - Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО и Международния съюз за консервация на природата, който е съветнически орган и на Европейската комисия.

С този документ се слага край на продължилите почти 12 години спекулации и опити за компрометиране на ски център – Банско.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.