1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Слънчевата енергия може да осигури повече от половината от световното електричество до 2050 г.

Слънчевата енергия може да осигури повече от половината от световното електричество до 2050 г.

Вятърът и слънцето ще продължат да доминират пазара на възобновяема енергия

Според нова публикация на Международната агенция по енергетика (МАЕ), различните форми на слънчева енергия могат да осигурят повече от половината от електроенергията в световен мащаб до 2050 г.

Слънчевата и вятърна технологии вече представляват 1/3 от всички нови електроцентрали в света, построени през 2011 г., 2012 г. и 2013 г.

Задълбоченото проучване на МАЕ се фокусира върху технологии за производството на електроенергия и техния бъдещ технологичен потенциал. Само слънчевите фотоволтаични панели могат да предоставят около 16% от световното търсене на електроенергия с обща инсталирана мощност от 4600 гигавата.

Свен Теске, старши енергиен експерт на „Грийнпийс“ коментира доклада: „Грийнпийс“ приветства заключението на МАЕ, че слънчевата енергия ще бъде доминиращата форма за производство на енергия в следващите 35 години. След срещата на върха на ООН за климата миналата седмица, точно такава добра новина всеки, който е загрижен за промяната на климата, би искал да чуе.”

Откритията на доклада на МАЕ потвърждават резултатите от доклада на „Грийнпийс“ – „Енергийна [Р]еволюция“ – глобална енергийна концепция, която беше публикувана през юни 2012 г. (2) Забележително е, че и тук се стига до същата прогноза за слънчеви фотоволтаици от 4,548 гигавата до 2050 г.

„Вятърът и слънцето ще продължат да доминират пазара на възобновяема енергия. Политиките в страната ни съответно  трябва да се адаптират  - да улеснят достигането на този тип енергия и до домакинствата и общините,  да се насърчи използването на слънчева енергия в ежедневието ни. Бъдещето е на малките децентрализирани ВЕИ мощности до 30 кВ.

Постепенното премахване от експлоатация на изкопаемите и ядрени горива е екологична и икономическа необходимост, а не тежест.

Развитието на технологиите на ВЕИ ги прави по-рентабилна инвестиция.  Доброто икономическо представяне на слънчевата и вятърна енергия означава, че тези които подкрепят  въглищните централи,  сериозно рискуват да останат с невъзвръщаеми инвестиции.“  - коментира Теодора Стоянова от българския офис на организацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.