1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сложни и скъпи административни процедури спъват изграждането на фотоволтаични инсталации в България

Сложни и скъпи административни процедури спъват изграждането на фотоволтаични инсталации в България

Към момента покривните фотоволтаични инсталации в цяла България са едва около 10 на брой

Среща на 15 фотоволтаични асоциации се проведе на 28 и 29 януари 2010 г. в Берлин. Сред участниците бяха и представители на Българска Фотоволтаична Асоциация (БФА). Тема на събитието бе проектът на Европейската Комисия „ПВ Легал”, който се провежда едновременно в 12 държави от ЕС и цели премахването на административни бариери пред изграждането на фотоволтаични електроцентрали и инсталации.

Срещата в Берлин показа, че в България изграждането на соларни инсталации на покривни пространства продължава да бъде значително по-трудно, отколкото в повечето държави от ЕС. Причина за това е изключително сложната процедура по узаконяване на малките покривни централи, която е идентична с процедурата по изваждане на разрешително за строеж. За сравнение, в Германия за поставянето на соларни панели върху покривите на частни и обществени сгради е нужно единствено да се уведомят местните власти и мрежовият оператор. Присъединяването към разпределителната мрежа пък е безпроблемно, за разлика от България.

След като в средата на месец януари се отказва от въвеждане на мораториум върху изграждането на ВЕИ, българското правителство обяви, че ще подпомогне развитието на покривни фотоволтаични инсталации. Според експерти на Българска Фотоволтаична Асоциация (БФА) и Асоциация на Производителите на Екологична Енергия (АПЕЕ) това е един от начините да се стимулира развитието на ВЕИ, без да са необходими сериозни инвестиции за доизграждане на електропреносната мрежа.

Още през 2009 г. БФА стартира програма „10 000 соларни покрива”, която бе подкрепена от Министър Трайчо Трайков. Целта на програмата е да се намали бюрократичната тежест и да се въведат по-изгодни тарифи за сградно интегрирани фотоволтаични решения. Това ще стимулира всеки потребител сам да произвежда електричество на покрива, или на фасадата на своя дом. Тази електроенергия ще бъде произвеждана точно там, където се консумира и ще покрива дневните пикови часове. Това е много важно в летните месеци, когато консумацията на електроенергия през деня е особено голяма.

Стимулирайки изграждането на покривни соларни инсталации, държавата ще даде възможност за допълнителни доходи на хиляди домакинства и туристически обекти. Произвежданата в пиковите дневни часове електроенергия пък ще доведе до разтоварване на електрическата мрежа и намаляване на загубите за пренос. Отделно от това ще възникнат десетки български компании, специализирани в инсталирането на малки покривни инсталации.

Административните процедури са продължителни и скъпи, поради което почти няма желаещи да инвестират в малки покривни инсталации от 3 до 30 кВ. Това контрастира с огромният инвестиционен интерес за изграждане на мегаватови електроцентрали. Към момента покривните фотоволтаични инсталации в цяла България са едва около 10 на брой. За да достигнем „10.000 соларни покрива” е нужно доста неща да се променят, но най-вече да се въведе по-изгодна тарифна ставка и да се замени тежката и скъпа административна процедура с уведомителен режим по германски образец.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.