1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Слухове за радиация плъзнаха в созополското село Атия

Слухове за радиация плъзнаха в созополското село Атия

24 контейнера с опасни пестициди се съхраняват на площадка на 1 км от кв. "Миньор"

Слухове за радиация плъзнаха в созополското село Атия заради протекъл контейнер с опасни пестициди. След изпратен сигнал до Инспекцията по околната среда и водите вчера, 27 март, екип на фирмата - производител възстанови изолацията на железобетонния куб. Въпреки това жителите на Атия поискаха кубовете да бъдат незабавно изнесени от селото, информира БНР.

24 контейнера с опасни пестициди се съхраняват на площадка на 1 км от кв. "Миньор" в село Атия. Негодните селскостопански отрови са депонирани в района преди 13 години. Част от тях съдържат излезли от употреба препарати за растителна защита. Те са били иззети преди години от складове на различни земеделски кооперации.

В четири контейнера пък са събрани отпадъци от закритата мина "Росен". Преди месец един от бетонните кубове се разхерметизира и от него се образува кафяво петно. Сред хората плъзват слухове за радиация, а кметът на Атия Ренета Стоева отново поставя въпроса за преместване на контейнерите от селото.

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Бойчо Георгиев коментира, че площадките са отдалечени, така че няма увреждане на човешко здраве.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.