1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Снимките на "Непобедимите 2" сериозно са повлияли на колонията от прилепи в Деветашката пещера

Снимките на "Непобедимите 2" сериозно са повлияли на колонията от прилепи в Деветашката пещера

Това установиха експерти от Националния природонаучен музей

Подготовката за снимки на суперпродукцията "Непобедимите" 2 сериозно е повлияла на колонията от защитени видове прилепи в Деветашката пещера. Това установиха експерти от Националния природонаучен музей, съобщава БНТ.

Много колонии прилепи са били принудени заради шума да навлязат навътре в пещерата, на други сънят им е нарушен. Нито една институция не е дала разрешение на продукцията да огражда защитената територия и да забранява достъпа.

Преди няколко дни природозащитници обявиха, че снимките на филма "Непобедимите 2" в пещерата застрашават живеещата там колония от прилепи. Въпреки това от РИОСВ в Плевен са дали разрешително за строеж на декори и на мост към пещерата за снимките, които започнаха на 14 ноември и ще продължат до 27 ноември. Поради тази причина достъпът до пещера ще бъде ограничен.

Деветашката пещера е от трите най-значими местообитания. За ужас на зоолозите, в полутъмната част на пещерата не са открити прилепи.

Природозащитниците настояват прокуратурата да разследва законността на разрешението за снимки. Самите те разбрали за продукцията преди дни случайно и с голяма изненада.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.