1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. София - домакин на европейска среща за околната среда и сигурността

София - домакин на европейска среща за околната среда и сигурността

Форумът представя актуалното състояние по изпълнението на Програма ГМОСС

На 17 и 18 март 2011 г. София е домакин на Втората европейска работна среща за изграждане на оперативан капацитет по Европейската програма за гобален мониторинг на околнатата среда и сигурността (ГМОСС). Програмата влезе във фаза оперативно изпълнение до 2013 г., след приемането на Регламент 911/2010 през ноември месец миналата година. Събитието се организира от Министерски съвет на Р България, Европейската комисия и Българския информационен офис по наблюдение на Земята и ГМОСС.

Форумът ГМОСС - София представя актуалното състояние по изпълнението на основните направления в програмата, както и резултати по текущите финансирани проекти. Основна цел на европейската среща е да покаже актуалната позиция на Европейската комисия и други Европейски структури по оперативни задачи и проекти по Програма ГМОСС, както и капацитета на новите страни-членки по трите основни компонента на ГМОСС: „Космос” (космическа инфраструктура), „In-situ” (наземна инфраструктура) и „Услуги” за потребителите.

Позицията, представена от българската страна и съгласувана и с Европейската комисия, е да има по-активно участие на новите страни членки в изпълнението на Програма ГМОСС, основно в частта «услуги», да защити потребителки ориентирания подход при определяне на приоритетните цели за новия програмен период след 2012 г., както и участието на малки и средни предприятия в оперативните задачи и предоставянето на услуги.

Един от важните въпроси, за който се търси необходимия консенсус и подкрепа е българската инициатива за създаване на Регионален офис за интегрирано управление на риска и сигурността за Югоизточна Европа в България. Неговата главна насоченост е да координира и съдейства за обработка на място на необходимата първична информация, обмен в реално време на ниво Европейска комисия и други Европейски структури, както и да предоставя интегрирани методики, анализи, симулационно моделиране и общ подход при управлението на риска и сигурността на страните от региона, както и за Европа.

Подобна структура е необходима, за да се взимат бързи решения, да се изпълняват задачи от първостепенна необходимост за крайните потребители, да се прилагат съвместни усилия при създаването на превантивни мерки за намаляване на природния и антропогенен риск, както и други предизвикателства пред Европа и света. На срещата ще бъдат представени текущи добри практики и резултати като Европейската система за превенция при наводнения и при пожари, система за мониторинг и наблюдение на моретата и океаните, система за мониторинг и оценка на замърсяването на атмосферата, Европейската инициатива за сигурност на границите и други.

В постерната сесия, която e открита за посещения през двата дни на срещата, ще бъдат представени над 40 постера, касаещи ключови теми по програма ГМОСС – «Риск и сигурност», «Морета и океани», «Наземна инфраструктура».

За пълната програма на събитието посетете  www.gmes-bg.org .

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.