1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. София е на предпоследно място в класацията за Зелена столица

София е на предпоследно място в класацията за Зелена столица

Проучването сравнява 30 големи европейски града от 30 страни по отношение на политиката им за опазване на околната среда

Копенхаген е най-зелената столица на Европа, а София заема предпоследно място изпреварила единствено Киев. Това сочи класацията на Economist Intelligence Unit по независимия изследователски проект "Зелените градове на Европа". Резултатите от проучването бяха представени в датската столица, където в момента се провежда международната конференция за климатичните промени, съобщи БТА.

Проучването сравнява 30 големи европейски града от 30 страни по отношение на политиката им за опазване на околната среда. Целта на проекта е да се даде възможност на заинтересованите страни да сравнят действията на своя град с други градове в региона. Градовете се сравняват в осем категории - емисии от въглероден двуокис, електроенергия, сгради, транспорт, вода, използване на отпадъци и земни площи, въздух и екологична политика - и по 30 индивидуални показатели. От тях 16 са количествени и отразяват действията на града в момента - потребление на енергия, количество произвеждани отпадъци. Другите 14 са качествени и оценяват целите и амбициите - увеличаване на потреблението на възстановяема енергия или рециклиране.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.