1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. София с нова инфраструктура срещу замърсяването на въздуха

София с нова инфраструктура срещу замърсяването на въздуха

Това е вторият план, който изготвя столична община, като този път е работила и с данни на NASA

"Синята зона", "зелените вълни", кръстовищата на две нива, миенето на улиците и булевардите, както и преминаването от въглища на газ. Това са част от мерките, набелязани в новата програма за намаляването на фините прахови частици и азотния диоксид, във въздуха на София.

Това е вторият план, който изготвя столична община, като този път е работила и с данни на NASA. Програмата предстои да бъде гласувана на предстоящото в четвъртък заседание на Столичния общински съвет, съобщава БТА.

Фините прахови частици се сочат като едни от причинителите на белодробни и и сърдечно-съдови заболявания, а азотния диоксид е причинител на смога и киселинните дъждове.

От столична община отчитат сериозно намаление на вредните емисии – с 30% за последните 10 години, откакто функционира първата програма за изчистване на въздуха на София. Основно положителен ефект са имали разширяването на синята зона и ограничаването на достъпа на автомобили в центъра на града.

С 12 хиляди тона на година е намаляло количеството въглероден двуокис заради разширяването на метрото и редуцирането на трафика в източната част на столицата с близо 23 хиляди автомобила дневно. Вследствие на разширяването на газопреносната мрежаи включването на нови абонати са избягва емисия от над 570 тонафини прахови частици във въздуха около града.

Все още остава неразрешен проблема с емисиите от битовото отопление през есенно-зимния период. 

Екипът, подготвил новата програма отчита, че със спирането на дейността на "Кремиковци" е постигнато значително намаляване на фините прахови частици и азотния двуокис. Допълнително намаляване ще има и след пускането на новите участъци от Южната дъга, което ще доведе до изместването на част от трафика от централната градска част, посочват специалистите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.