1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. София участва в Европейската седмица на мобилността

София участва в Европейската седмица на мобилността

Целта на кампанията е да окуражи местните власти да въведат и популяризират мерките за устойчив транспорт

София ще участва от 16 до 22 септември в Европейската седмица на мобилността, за да подпомогне намаляване на замърсяването в града и подобряване качеството на живота на неговите жители, съобщиха организаторите.

На Европейския ден без автомобили 22 септември цялата централна градска част ще бъде затворена за движение на коли. Тази година водещата тема е "Алтернативна мобилност" и както винаги фокусът ще бъде поставен върху насърчаване използването на различни методи за придвижване като ходенето пеша или велосипедите. Седмицата се организира от Столична община в партньорство с Министерството на околната среда и водите, Асоциация за развитие на София и сдружение "Велоеволюция".

В програмата ще се включат повече от 50 организации и граждански групи с оригинални и атрактивни инициативи. През миналата година в събитието се включиха над 25 организации и над 200 000 граждани.

По време на седмицата ще може да се види София без автомобили на изложбата "София преди Синята зона". Както и връщане назад във времето с фестивала Retro Art Fest. Предстои също велошествие и разходки с файтон, безплатна пешеходна обиколка на София на английски език Free Sofia Tour. Очакват се също много игри с награди и куп други изненади в изпълнената със събития програма.

Европейската седмица на мобилността е ежегодна кампания за устойчива градска мобилност, организирана от Европейския организационен секретариат с политическа и финансова подкрепа на ГД "Околна среда" и ГД "Транспорт" на Европейската комисия.

Целта на кампанията, която продължава от 16 до 22 септември всяка година, е да окуражи местните власти да въведат и популяризират мерките за устойчив транспорт и да се поканят всички граждани да се възползват от всички алтернативи на автомобила.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.