1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Солената вода може да послужи за батерии

Солената вода може да послужи за батерии

Моретата и океаните отдавна се използват като енергийни източници, благодарение на вълните, теченията, приливите и други премествания на водни маси

Моретата и океаните отдавна се използват като енергийни източници, благодарение на вълните, теченията, приливите и други премествания на водни маси. Оказва се, че може бъде извлечена енергийна полза и от соления потенциал на морската вода, в частност за създаване на батерии, пише greentech.bg.

Новият тип батерия, върху която работят учени от Станфордския университет, се базира на реакция на електрони и солни йони, каквито има в изобилие в морската вода. За целта се използва електрод от манганов диоксид, който влиза в реакция със солните йони, формирайки съединението Na2Mn5O10, съобщи arstechnica.com.

Подобна батерия има сравнително ниска производствена себестойност, екологично чиста е и се отличава с висока плътност на съхраняваната в нея енергия.

Учените твърдят, че когато съдържаща сол вода минава по електродите, те улавят йоните, като така се осигурява зареждане на батерията. Ако солената вода бъде заменена с прясна, цикълът се реверсира, т.е. батерията се разрежда.

Към момента е наличен прототип на новата батерия. Изпитанията показват, че акумулаторът не губи своя потенциал дори и при стотици цикли на презареждане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.