Спасен е бял щъркел със счупено крило в село Ботево

Белият щъркел е защитен вид на територията на цялата страна

Експерти от РИОСВ – Враца провериха сигнал за пострадал бял щъркел в с. Ботево, община Хайредин. На 19 юли на „зеления“ телефон в инспекцията е получен сигнал за намерен бял щъркел в безпомощно състояние.

При проверката на място е установено, че птицата е възрастен екземпляр, със счупено ляво крило и има следи от кръв по оперяването. По данни на подателя на сигнала птицата е намерена близо до електрически стълб в селото, на който е имало гнездо, но не е известна причината за инцидента.  Щъркелът е изпратен за лечение във ветеринарна клиника в София.

Белият щъркел е защитен вид на територията на цялата страна, включен в Приложение 3 от Закона за биологичното разнообразие. Съгласно чл. 39 от закона лице, което е намерило екземпляр в безпомощно състояние или мъртъв екземпляр, без умисъл е ранило или убило екземпляр от животински вид от приложение №3, е длъжно да уведоми за това най-близкия регионален орган на Министерството на околната среда и водите или на Изпълнителната агенция по горите в срок до 3 дни.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.