1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Специален кораб ще охранява националната китобойна флотилия на Япония

Специален кораб ще охранява националната китобойна флотилия на Япония

Тя е обект на нападения на радикално настроени защитници на морската природа

Японското правителство реши да изпрати специален кораб за охрана на националната китобойна флотилия, която напоследък стана обект на нападения на радикално настроени защитници на морската природа. Тази мярка се взима за пръв път. През миналия сезон заради нападения на еколози флотилията бе принудена предсрочно да прекрати лова на китове във водите на Антарктика.

През 1986 г. по силата на международен мораториум Япония спря промишления лов на китове. След това го възобнови частично, мотивирайки се с необходимостта да се изучат маршрутите на миграция и други факти, свързани с морските бозайници.

Месото на убитите животни обаче се продава в японските ресторанти и супермаркети, което дава основание на противниците на промишления улов на китове да се съмняват в научния характер на тази дейност.

В Международната китобойна комисия Япония упорито работи за пълна отмяна на забраната за промишлен улов на китове, но засега действията на Токио са блокирани основно от страни като САЩ, Австралия и Нова Зеландия.

Токио не възнамерява да се откаже от улова на китове, съобщи днес на пресконференция министърът на земеделието, горите и риболова Мичихико Кано.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.