1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Специални грижи се полагат за животните в столичния зоопарк през горещите дни

Специални грижи се полагат за животните в столичния зоопарк през горещите дни

При пингвините има непрекъснато течаща, филтрираща се вода

Специални грижи се полагат за животните в зоопарка през горещите дни. Това каза в интервю за агенция „Фокус” директорът на софийския зоопарк Иван Иванов. Той обясни, че през горещините се осигурява целодневно прясна вода за животните, която се подменя по три-четири пъти на ден.

„Всички ровове са напълнени с вода. При пингвините има непрекъснато течаща, филтрираща се вода. При хипопотамите басейнът целогодишно е пълен вода. На носорога Чико сме му направили блато, в което той се къпе и се каля и отделно го къпем към 11-12 часа и след обяд му правим още една баня за всеки случай. По този начин правим атракция и на посетителите, той обича да се къпе, да се гали, да го чешат. Слонът не го къпем. Ако иска, се къпе сам в басейна, защото мрази да го поливат с маркуч. Езерото е пълно с прясна вода”, каза Иванов.

„Намалихме дажбите, защото не си изяждат храната в горещините и сме минали повече на плодове, зеленчуци, по-малко концентриран фураж за преживните животни. Месото е по лятна дажба. Намалили сме зърното на птиците и им даваме повече зеленчуци, прясна трева. Диня сме включили навсякъде, защото 70-80 % съдържа вода и при нея се оползотворява всичко –изяждат и корите включително”, обясни Иванов. По думите му най-доволни от горещините са африканските и южноамериканските животни, макар че и те предпочитат сянката и се прибират в клетките си.

Гепарди ще дойдат в софийския зоопарк, вероятно след края на лятото, каза Иванов. По думите му за момента се изчаква горещините да отминат, за да се докарат още животни в зоопарка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.