1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Способността на защитените гори в Западна Африка да складират въглерод се е увеличила

Способността на защитените гори в Западна Африка да складират въглерод се е увеличила

Снимка:

Според експерти тропическите гори в Африка вероятно ще са по-устойчиви към бъдещите промени в климата, отколкото горите на Амазонка, например

Способността на защитените гори в Западна Африка да складират въглерод се е увеличила въпреки 40-годишната суша, от която страда регионът, съобщи екип от британски и ганайски изследователи, цитирани от Би Би Си.

Те са установили, че съставът на дърветата в този район благоприятства видове, които могат да се справят с по-голяма суша. Според предишни изследвания засушаването означава по-малки запаси на въглерод. „Въпреки продължителната суша в горите няма загуба на биомаса и тя дори се е увеличила“, заяви Софи Фосет от Университета на Лийдс, пише в.Класа.

Биомасата е основен компонент в глобалния въглероден цикъл. Когато растения израстват, те поглъщат въглероден двуокис и вода в процеса на фотосинтезата. Когато кислородът се освобождава в атмосферата като отпадъчен продукт, погълнатият въглерод се запазва в биомасата на дървото, докато то загине, припомня Би Би Си. Според учените промяната в състава на видовете обяснява нарастването на биомасата, тоест способните да оцеляват в тези условия са облагодетелствани. Екипът е изследвал над 10 000 дървета в периода от 1990 до 2010 г. в района на Западна Африка, където сушата продължава от 1970 г. В последните 20 г. валежите са намалели с 23 % в сравнение с периода преди 1970 г. Според изследвания, представени на международна конференция по горите по-рано тази година тропическите гори в Африка вероятно ще са по-устойчиви към бъдещите промени в климата, отколкото горите на Амазонка, например.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.